کمیته رصد و تحلیل شانا- بهمن ماه سال گذشته زمانی که حضرت آیت الله العظمی امام خامنهای (مدظله العالی) در دیدار با کارکنان نیروی هوایی ارتش برای اولین بار از برنامه دشمن برای جنگ ترکیبی علیه مردم ایران سخن به میان آوردند، راه مقابله با جنگ ترکیبی را تهاجم ترکیبی متقابل دانستند. معظم له در آن دیدار تاکید نمودند: «جبههٔ دشمن امروز دست زده به یک تهاجم ترکیبی؛ تهاجم دشمن یک تهاجم ترکیبی است؛ یعنی جنبهٔ اقتصادی در آن هست، جنبهٔ سیاسی در آن هست، جنبهٔ امنیّتی در آن هست، جنبهٔ رسانهای در آن هست، جنبهٔ دیپلماسی در آن هست -از همه جهت یک حملهٔ ترکیبیِ دستهجمعی را شروع کردهاند- ما هم در مقابل بایستی حرکتمان حرکت ترکیبی باشد؛ از همه جهت بایستی تلاش کنیم. البتّه دفاع باید بکنیم امّا همیشه در موضع دفاعی نمیتوانیم بمانیم؛ این را باید توجّه داشت. این که من میگویم باید دفاع کنیم، خب دفاع یک کار لازم است امّا همیشه نمیشود در موضع دفاعی ماند؛ دشمن تهاجم میکند، ما هم باید تهاجم داشته باشیم»
کمتر از ۸ ماه بعد از آن سخنرانی بود که جنگ ترکیبی جدید دشمنان علیه مردم ایران در روزهای پایانی شهریور ماه آغاز و ایران اسلامی درگیر یکی از گستردهترین و نادرترین شکل از جنگ ترکیبی در جهان معاصر شد که در آن دشمنان نظام اسلامی از همه ظرفیتهای بینالمللی و عوامل نفوذی داخلی خود برای براندازی نظام اسلامی و به اصطلاح خودشان «انقلاب در ایران» و «آزادسازی ایران» بهره گیری نمودند.
با گذشت بیش از سه ماه از آغاز این تهاجم، اگر چه دشمنان تاکنون ناکام مانده و عنایات الهی، هدایتهای رهبری، هوشیاری مردم، آمادگی نیروهای مدافع امنیت والبته محاسبات غلط دشمنان سبب شده است که آنها نتوانند به اهداف خود علیه مردم ایران دست یابند، اما تشدید فشارها و تأکید آنها بر ادامه این جنگ به ویژه با بهره گیری از ابزارهای تحریم اقتصادی وسیاسی و ایجاد فشار منطقهای علیه ایران، نشانگر آن است که خنثی سازی توطئه دشمنان اهتمام بیشتری را از سوی دولت و مردم ایران میطلبد و به نظر میآید تنها راه برای مقابله با توطئههای دشمن، عمل و همان توصیههای رهبری یعنی تهاجم ترکیبی است تا ضمن ایجاد بازدارندگی در مقابل جنگ ترکیبی دشمن روند تحولات به نفع ایران اسلامی تغییر یابد و دشمنان ملت ایران ناچار شوند محاسبات خود را تغییر دهند.
رهبرمعظم انقلاب در همان دیدار سال گذشته با تأکید بر اینکه ما هم باید در زمینههای رسانهای، اقتصادی، امنیّتی و...تهاجم داشته باشیم، خاطر نشان میکنند که: «اهل فکر در این زمینهها مسئولند؛ کسانی که اهل فکرند، اهل کار و اقدامند، بخصوص مسئولان، در هر کدام از این عرصهها که میتوانند بایستی تلاش کنند و انشاءالله همچنان که بر خلاف خواستهٔ دشمن و بر خلاف گمانهای آشفتهٔ دشمن، جمهوری اسلامی بیش از چهار دهه، با قدرت پیش رفته و روزبهروز بحمدالله مستحکمتر و ریشهدارتر شده، در آینده هم همین حرکت ادامه پیدا خواهد کرد؛ به نظر من و انشاءالله به توفیق الهی از گذشته هم بهتر حرکت خواهیم کرد و پیش خواهیم رفت و دشمن ناکام خواهد شد؛ منتها باید هر کدام وظیفهٔ خودمان را در هر بخشی بدانیم.»
راهبردها وراهکارها در عرصه تهاجم ترکیبی
۱-رهبرمعظم انقلاب اسلامی در دیدار روز ۱۹ دیماه امسال با مردم قم؛ جبران و برطرف کردن کُندیهای ناشی از دشمنی دشمنان را منوط به کار بیشتر، ایمان و اعتقاد و مجاهدت خستگیناپذیر و شبانهروزی دانسته و یادآور میشوند: در زمینههای مختلف همچون اقتصاد، فرهنگ، امنیت و علم نیازمند کارهای بزرگ و تحولی هستیم و این تحول مبتکرانه با وجود مسئولان و جوانان پر تلاش در دانشگاهها و بخشهای دیگر، ممکن و شدنی است.
۲. ایجاد انسجام در عملیات تهاجمی و تدافعی در برابر تهاجم ترکیبی دشمن از طریق یک قرارگاه فرماندهی متمرکز و هوشمند با همکاری میان ارگانهای نظامی و غیرنظامی.
۳. تقویت مؤلفههای اقتدار داخلی از طریق ثبات سازی جدید، فضای وحدت ملی و آرام سازی و تغییر شرایط به منظور اعمال مدیریت هوشمندانهتر امنیت ملی
۴. افزایش تواناییهای مدیریتی و نرم افزاری دستگاه دیپلماسی خارجی به منظور پاسخگویی به سطوح تهدیدهای ترکیبی دشمن
۵. ساماندهی اقدامات جهادی در تمامی عرصهها با متنوع سازی ظرفیتهای داخلی و خارجی.
۶. یکی از ویژگیهای تهاجم ترکیبی؛ تنوع، همزمانی، هم پایانی تهدیدات در آن است. لذا ضروری است در برابر تنوع تهدیدات؛ راهبردهای متنوع در اختیار داشت تا در صورت لزوم با بهکارگیری آنها تهدیدات را یا خنثی و یا تبدیل به فرصت نمود.
۷. تحولات فناورانه بهعنوان اصلیترین بستر تهاجم ترکیبی دشمن است. رصد این تحولات و تلاش در ارتقاء توانمندی داخلی، پیشنیاز اقدامات مقابلهای در مهار تهاجم ترکیبی و اقدامات تهاجمی است.
۸. ایجاد انسجام در دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی و حذف شکافهای موجود اطلاعاتی که مهمترین بستر نفوذ و مداخله دشمنان است.
۹. تقویت انسجام و وحدت ملی و از بین بردن زمینههای اختلافات و تبعیضات قومی، نژادی، فرهنگی یا مذهبی با برنامهریزیهای کوتاه، متوسط و بلندمدت باهدف ریشهیابی، کنترل، درمان و درنهایت ریشهکن کردن آنها.
۱۰. مدیریت فضای مجازی وصیانت از آحاد مردم و بهویژه جوانان در برابر آسیبها و چالشها حداقل به میزانی که خود کشورهای غربی عمل میکنند و همچنین تشویق به استفاده از شبکههای بومی و تقویت آنها گامی آغازین در این مسیر است
۱۱. فعالتر کردن دیپلماسی دفاعی برای برهم زدن معادلات امنیتی مورد نظر دشمن در منطقه و هزینه سازی بیشتر برای تداوم حضور آمریکا در منطقه
۱۲. تقویت ظرفیتهای کشور در حوزه دیپلماسی عمومی با حذف موازی کاری وایجاد انسجام میان دستگاههای فرهنگی در حوزه بین المللی وبهره گیری از ظرفیت دوستداران انقلاب اسلامی در دیگر کشورها
۱۳. تقویت جنگ روانی اطلاعاتی به منظور ایجاد شکاف و یا دامن زدن و بهره گیری از شکافهای موجود میان: اروپا وآمریکا، آمریکا و رژیم صهیونیستی و...
۱۴. ایجاد تغییرات مؤثر در تاکتیکهای همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی
۱۵. تقویت دیپلماسی اقتصادی با تأکید بر ارتقاء روابط با شرق
اقدامات در حوزه تبیین
مهمتر از اقدامات اجرایی، جهاد تبیین است. رهبر معظم انقلاب در دیدار با مردم قم در روز ۱۹ دی ماه امسال در این زمینه میفرمایند: «بارها و بارها بنده تکرار کردم و باز هم تکرار میکنم. دشمن در رأس نقشههایش، تبلیغات است. به قول خودشان پروپاگاندا. علاج پروپاگاندا تبیین است؛ از زبانهای مختلف، از حنجرههای مختلف، با تعبیرات مختلف، با ابتکارات مختلف. وسوسهای را که روی آن جوان و نوجوان اثر میگذارد چه چیزی میتواند برطرف کند؟ باتوم که نمیتواند برطرف کند، آن وسوسه را تبیین میتواند برطرف کند.»
بر این اساس:
۱-آگاهیبخشی به مردم و افزایش اعتمادبهنفس آنها در برابر تهاجم ترکیبی و شناختی از طریق جهاد تبیین باهدف افزایش اعتماد و انسجام اجتماعی و سواد رسانهای مدیران و مردم.
۲-بازنمایی واقعیتهای امیدبخش کشور به شکل صادقانه و هنرمندانه برای مردم. امروز واقعیتهای عینی ایران اسلامی در درون خود پیام امید و امیدواری را به همراه دارد بهشرط آنکه این واقعیتها به شکل صادقانه و هنرمندانه به مردم منتقل شود. ایجاد و تقویت مؤلفههای قدرت داخلی و صیانت از آنها بابیان کارهای بزرگ و حماسه آمیزی در طول این چند دهه در عرصههای گوناگون همچون اقتصادی، اجتماعی، عمرانی، آموزشی، بهداشت و درمان، صنعتی، دینی و فرهنگی، دیپلماسی و سیاسی، دفاعی و امنیتی رقم خورده است، مهمترین پشتوانه برای مقابله با تهاجم ترکیبی دشمنان است.
۳-اطلاعرسانی بهموقع و حفظ ابتکار عمل در خبررسانی دقیق با تکیه بر فناوریهای جدید اطلاعاتی. دستگاهها باید برای اطلاعرسانی، توصیف و تفسیر رویداد به واکنش سریع مبادرت ورزند تا بتوانند خود را با رخدادهای قابل پیشبینی یا غیرمنتظره تطبیق دهند. این امر مستلزم نوعی مهندسی در حوزه اخبار است که با تکیهبر فناوریهای جدید اطلاعاتی و ارتباطی، دقت و سرعت در انتشار تحقق مییابد.
۴-حساس کردن مردم بهویژه نسل جدید با استفاده از مستندات تاریخی نسبت به عمق راهبرد دشمنان که در جهت تغییر و فروپاشی نظام اسلامی تلاش میکنند.
۵-پرهیز از انتقال حس ناامیدی و یاس به جامعه و تقویت روح امید و ایجاد باور به نتیجهبخش بودن استقامت و پایداری در ناامید سازی دشمن.
۶-ساماندهی شبکهای ظرفیتهای جبهه انقلاب برای جهاد تبیین و روایتهای امیدبخش.
نظر شما